About Me
Name : Zaifulddin
Nickname : zaif, zaiful, epul, sepol
Occupation : Govt. Servant
Status : Single
Location : Butterworth, Penang, MY
Hometown : Seremban, Negeri Sembilan, MY
Email : cpointce@yahoo.com
My Fotopages
Friendster Album

Flickr Album
www.flickr.com
This is a Flickr badge showing public photos from aypol.geo. Make your own badge here.

My Japanese name is Higashikuni Hamada.
Take The Kawaii Japanese Name Generator by Shuichigami today!
Created with Rum and Monkey's Name Generator Generator.



My Tag Board
   

<< June 2005 >>
Sun Mon Tue Wed Thu Fri Sat
 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30


If you want to be updated on this weblog Enter your email here:



rss feed



Friday, November 26, 2004
Mimpi Yang Tak Sudah

Mimpi Yang Tak Sudah - Ibnor Riza

Apa maknanya impian datang dan pergi
Membawa hati menyusuri kembali
Jalan-jalan sepi
Kau kah di situ
Yang menanti ku
Atau jelmaan titi kenangan
yang bernama pengalaman

* :
Siapakah diantara kita
Dengan rela menjadi pendusta
Siapakah dulu membina harapan
Dan siapa yang memusnahkan impian
Tanpa sebab dan alasan
Kau mainkan perasaan
Bagai taufan tiba-tiba datang dan menghilang

** :
Kau bayang-bayang
Masa nan silam
Ada ketika terbawa-bawa oleh resah
Mimpi yang tak sudah

( Ulang Rangkap * dan * )

Oleh resah
Mimpi yang tak sudah


==========================================
Tengah-tengah online nih TV kat umah nih terpasang, ada cerita 'Masih Ada Cinta' Slot Samarenda kat TV3, terdengar lah irama lagu 'Mimpi Yang Tak Sudah' nih.. teringat lah plak aku pasal bapak sedara aku si Ibnor Riza nih.. masa raya ari tu aku ada tanya gak pasal dia nih nak jadi penyanyi balik ke pasal muka die interframe kat majalah sana sini skang nih dengan geng2 yang seangkatan dengannya seperti Naseer Wahab, Zur Eda, Rohana Jalil, Khairil Khamis, Azizul Khamis, lagi sape ek Jaafar Onn kot.. opss... die kata 'nampak gayo camtu lah'... lupa plak aku nak tanya pasal kat mana nak beli album2 lama dia nih esp cd karaoke ker pasal aku nih selalu suka karaoke tapi bila nak carik minus one lagu dia nih sure tak jumpa.. aku ada gak search mp3 lagu dia ni tapi takde gak jumpa maklumlah kan zaman dia dulu mana ada internet2 nih.. yang dia nih plak satu, bukan nak buat compilation lagu2 dia tu.. ok aper evergreen..

Berbalik pada tajuk lagu ni, kita nih kadang macam bermimpi, bila kita nak sesuatu tapi kita masih tak mencapai apa yang kita nak tu, seolah2 mimpi kita tu takde kesudahannya.. ramai orang mengimpikan untuk jadik kaya, idup senang lenang bermewah macam orang lain, macam artis Hollywood tapi kalo setakat kita yang makan gaji ni, gamaknya seumur hidup lah kita macam nih kan.. nak buat bisnes plak ada risiko, kalo tak maju, kita terlungkup.. nak buat survey banyak, dan kebanyakan orang melayu nih nak kaya cepat jer, pantang ade duit banyak, nak berbelanja jerr,,, entah lah susah nak cakap.. tepuk dada tanya la hati sendiri...

Kat umah ni aku sesorang jer tu yg aku boring sangat nih, so kat blog la jadik tempat aku menghilangkan kesunyian, housemate aku ade perjumpaan ngan kekawan kolej dia, buat BBQ tepi pantai Seagate berdepan ngan Pulau Jerjak.. ada la coursemate die tadik tepon ajak aku pergi, tapi aku malas ler, segan, aku bukan kenal pun semua kawan dia, tiga empat orang jer, lagik pun rasa cam ganggu majlis orang jer nanti.. tadi kol 8 aku pergi dinner pun sesorang jer, makan nasi lemak kat restoran depan umah aku ni.. kalo sok cuti kan best, malam nih bley la merayau sana sini ker ajak kekawan aku yang lain, tapi sok kerja la, boring lak rasa, malam sok plak ada open house opis aku plak tuh.. dan tengahari sok ade jemputan jamuan raya dari kawan aku plak tu.. ermm makan makan makan...


Posted at 09:58 pm
Comments (3)  

Thursday, November 25, 2004
Cuti Panjang Raya Dah Berakhir

fuhhh.. lama betul aku tinggalkan blog nih.. dekat seminggu lebih.. ehh tak lama la.. aku tengok ade org lain tu lagik lame.. sampai dah macam malas je diorg update.. dah letih kot nak blog blog nih.. ntah la.. aku nih pun ntah tahap rajin lagik kot.. tapi takpe selama aku merajinkan diri nih, selama tu lah aku akan tulis dalam blog nih.. ermm cerita pasal cuti raya nih.. aku sebenarnye masih tak puas lagik beraya kat seremban tu.. maklum la beraya kat sana tak sama ngan beraya kat tempat org.. lagik pun musim2 open house nih baru nak bermula.. time nih lah yg syok nyer.. makan time.. ade orang yang buat open house siap macam gerai2 food court, ada cendol, ada rojak, ada mee goreng, bermacam jenis minuman, kuih raya dan yang paling favourite masa open house nih sate, pastuh ade lontong, mee kari, soto dan memacam lagik.. yg bestnyer plak kalo kite pegi food court kite kene bayar.. tapi kat open house nih kite pegi la memaner gerai yg disediakan, semuanyer pree.. tu yg bestnyer tuh..

ermm kalo pikirkan besok plak, dah nak start keje, isk alamak boring nyerr.. aku tau bukan aku jer yg boring pegi keje selepas bercuti panjang nih.. org lain pun sama, pikir2 balik time skolah gak best kan.. time gini dah start cuti panjang dah.. untung lah sape jadik cikgu tu.. bulan januari 05 nanti baru nak start keje balik.. bukan setakat cuti panjang dah tu... honeymoon gile gile nyerr ahakz.. cam aku nih kira seminggu dua tu kira dah cuti panjang la tu.. tu yg tak puas nye tu.. balik je opis keje dah bertimbun menunggu.. memacam nak settle

sebenarnye aku malas nak cerita pasal hari hari cuti yg aku lalui dalam entry yang berlainan.. so aku tulis lah dalam satu entry nih.. nak tulis satu satu dalam lain entry kang panjang plak cerita, lagik meleret2...

Khamis 11 Nov 04
Hari ni cuti umum Deepavali, aku rasa nak balik kampung hari ni walaupun raya lambat lagik iaitu hari Ahad nanti, lagikpun memang org dah mula balik kampung dah pada hari ni.. my best fren kat umah nih plak keje hari ni.. aku bangun dalam kol 10 camtu.. pastuh ade member (nazeem) call plak tanya aku balik bila, aku cakap sat gie dalam kol 1 camtu.. aku ajak la die datang umah, so sesambil borak tu aku pun packing la barang2, sekali la dengan bekalan makanan sepanjang highway nanti (aku tak posa ari nih, musafir katakan ahaks, kang ngantuk plak drive sensorang tu).. aku bertolak dari umah aku pukul 1.00 tghari camtu.. dari penang ke ipoh aku ikut tol, sesambil tu pasang CD lagu2 raya, time nih tengah bersemangat nak balik raya ni.. happy je rasa.. then sampai tol jelapang aku dah plan nak jumpe kawan aku Bushairi, borak2 skit dan die kasik aku skit kuih raya.. then pastuh die guide aku pi umah bapak sedara aku kat area2 Rapat nih.. ntah la aku nih blur skit area ipoh nih, maklum lah bukan tempat aku, so pastuh aku lepak kat umah sedara aku nih sampai kol 4 then aku mintak diri nak berangkat, takut kang sampai KL dah malam plak, so dari situ aku drive ikut jalan lama sampai ke Tanjung Malim, jalan ok tak jamm cuma tak leh bawak laju, polis kat mana2 je ade time2 nak raya nih, so takpe la, nak cepat pun nak gie mane kan.. bukan nak pegi bukak posa pun, lagi pun aku bukan posa pun ahaks, siap bawak bekalan hotdog lagik tu.. pastuh masuk tol balik aku pun drive la, aku rasa kawan aku si Halimie (dia nak balik Seremban sekali) dah tunggu lama kat Shah Alam tu kot, asik call aku dah sampai kat mana, bila je sampai susur keluar ke shah alam aku tersasar plak masuk ke susur keluar ke highway arah ke KLIA, arhhh tensen, bodoh betul la diorg nih taruk signboard, punya la jauh aku nak pusing balik, jam dah pukul 7 dah, waktu berbuka dah.. isk member aku tu ntah posa ke tak ntah, puas die tunggu aku tu.. sampai je susur keluar ke Puchong, aku buat U-turn masuk highway balik, pergi shah alam, rugi RM3.. dah lah balik2 raya nih duit cukup2 jer, bonus tak dapat, elaun pun tak masuk lagik, isk.. then malam tu aku tak terus balik seremban, aku lepak KL dulu umah Sharum, bestfriend aku satu hometown, die plak sebok tunggu lover die datang.. then malam tu kitorang pun merayau KL dulu, pusing sana sini, makan di kampung baru, singgah umah member kitorang Ajim di Wangsa Maju, ngan sape la die tengah chat tadik agaknye, kelam kabut tutup pc masa kitorang datang ahaks...

Jumaat 12 Nov 04
Lepas semayang Jumaat, aku ngan Halimie pun bertolak ke Seremban, kitorang ikut jalan lama, kalo ikut highway sah la tengah jamm giler.. biasa la raya2 nih ramai orang yg nak balik kampung kan.. kol 4 lebih macam tu sampai Seremban, aku hantar Halimie nih kat umah die dulu kat Senawang... sampai umah terus adik2 aku ajak pergi pasar ramadhan. Sampai pasar ramadhan ampangan hujan lebat lak, aku malas arr nak kuar, tunggu adik aku Zubir jer pergi beli juadah, then on da way balik hujan tak lebat lagi dah, so balik awal pun buat ape, banyak waktu lagik nih, so singgah kejap kat pasar ramadhan Paroi Jaya.. ermm tak kurang menarik gak.. memacam gak la makanan aku beli, kalo criter pasal bab makan nih biasa la bebulan posa nih kan, ape yg korang nampak kat pasar ramadhan tempat korang, begitu lah juga pun kat memane, sama jer, cuma masa bulan posa nih pantang tengok makanan skit, sumer cam sedapp jer, kalo boleh sumer nak beli.. Malam plak aku call kengkawan lain ajak jumpa kol 11 mlm.. aku ngan dua org adik aku pergi jemput Halimie ngan Zack kat Senawang, sebelum tu carik bank dulu, yahuuu duit elaun dah masuk, takde la sangkak sangat time raya nih.. pastuh kitorang carik port minum2 kat Taipan, Senawang.. alamak penuh plak, sumer gerai makan penuh laa... last2 Zack ajak pergi Matahari Court plak.. tak jauh dari Taipan.. Senawang nih banyak skang nih port lepak baru.. kalo malam jer meriah.. so pastuh lepak la kat satu kedai nih minum2.. then tak lama tu Fazli plak sampai, mengajak ke kenduri kawen die 28 Nov nih.. aku sure lah memang tak dapat pergi.. dah balik penang dah time tu.. pastuh call plak Sharum, laa die masih kat Shah Alam rupanye, sempat lagik jumpe lover dier, baru je semalam jumpe, biasa la org berchenta nih... ahakz.. then sambil minum memacam la borak... TAU TAKPE... hish.. Halimie nih plak tak abis2 sebut perkataan nih.. nih mesti perkataan baru kot.. tapi kat Penang aku tak penah lah lagik dengar perkataan nih, adik aku cakap kat area-area selatan nih dah ramai org guner... TAU TAKPE... Lama gak kitorang tunggu sharum nih.. akhirnya dah dekat sejam lebih tunggu baru la die sampai, baru je lepak minum, Bang!! kereta sharum kene langgar plak ngan sorang mamat nih, reverse kereta Putra dier tak nampak belakang langgar plak kereta sharum yang elok2 jer tengah parking tu... sharum ape lagik jamm laa..

Sabtu 13 Nov 04
Pepagi dah bangun dah mengelap cermin tingkap, isk lecehnyer, dah la tingkap umah aku jenis cermin petak-petak kecik nih.. leceh tul nak ngelap.. then adik aku zubir plak pergi teman sharum pergi antar kereta die kat bengkel, repair, kol 3 ptg baru sampai umah, bising dah mak aku, yang Fadil plak mengayau mane ntah, kata hantar kuih umah orang, tapi tak balik2 lagik...  mak aku sebok dah tu nak balik bukak puasa kat kampung.. kol 5.30 baru la gerak balik kampung, zubir ngan fadil naik satu kete, aku ngan mak dan bapak aku plak naik kete aku satu kete.. singgah sana jap, sini jap, akhirnya bukak puasa dalam kereta lah jugak, kol 7.30 sampai kampung terus makan nasi.. malam plak bapak aku ajak pergi semayang dan takbir raya kat surau, kol 10 lebih abis takbir.. then pastuh pak lang aku satu family pulak sampai.. tahun nih ramai adik beradik mak aku yang tak beraya kat kampung, ramai yang beraya umah mentua diorg dulu..

Ahad 14 Nov 04
Hari Raya Aidilfitri yang pertama untuk tahun ini... macam biasa la aktiviti di hari raya ni.. pergi semayang raya, masa kat masjid nih terjumpa la sedara mara, bebudak kampung yg pernah jadik member masa kecik2 dulu, ada yang tegur, ade gak yg tak tegur, segan plak, pelakon filem raya tahun nih pun ade si Abby Yus tu, thn nih die belakon dalam cerita 'I Know What U Did Last Raya', dia nih memang tetiap tahun jumpa time semayang raya kat masjid tu, memang tak miss punya, memang ada bau2 bacang skit ngan dier, pastuh balik semayang raya duduk reramai bermaafan, isk time nih lah yang sedih, tengok makcik2 ngan sepupu2 pompuan nih nangis, aku pun ikut sebak... tapi tahan jer la.. ahaks.. pastuh hulur la duit duit raya kat sepupu2 nih, anak2 buah aku takde sebab abang2 aku beraya umah mentua diorg, sorang kat Kelantan, sorang lagik kat Palong 5.. then pastuh beraya la kitorang umah sedara mara kat kampung macam kebiasaannya setiap tahun... petang plak pergi beraya umah sedara mara kat hulu kampung, macam umah Tok Acik ngan Wan Acik, memuler pergi umah Wan Acik, dia ni memang tinggal sesorang je kat umah die tu lepas moyang (Mak kepada Nenek sebelah bapa aku, dan mak kepada Atuk sebelah mak aku - kiranyer Nenek ngan Atuk aku tu satu mak lain bapak) meninggal. Lepas tu gerak plak pergi umah Tok Acik, adik beradik dengan Wan Acik tadi.. kat situ jumpa lah plak anak2 dia yang pangkat bapa sedara kepada kami adik beradik, salah sorang nya penyanyi tahun2 hujung 80-an dulu, Ibnor Riza.. yang lain tu plak ada kerja cikgu, askar, pensyarah.. malam plak kami bertolak ke Palong, umah adik mak yang nombor 2, beraya kat sana plak, hari sabtu depan anak die nak kahwin sebab tu sibuk tak dapat beraya sangat, pergi jemput orang kat sana sini.. lagi pun sapa lagik nak handle, bapa sedara aku tu baru je meninggal dunia bulan 2 lalu... Pak Lang aku satu keluarga plak sampai gak malam ni...

Isnin 15 Nov 04
Mak ngan bapak aku balik dulu ke Seremban, Along aku ngan keluarga mentua dia takda kat Palong tu, umah mentua die selang 2 buah rumah je dengan Mak Ngah aku tu.. aku plak balik seremban sekali ngan adik aku dua orang tu dan adik sepupu aku, kitorang pergi beraya ke Felda Keratong, Pahang pulak, mak lang aku satu family pergi sekali, lepas makan tengahari pergi beraya ke Felda Lui Barat pula.. adik sepupu aku ajak pergi beraya kat umah mak bapak angkat die masa die masuk Program Khidmat Sosial, Kementerian Belia dan Sukan masa die tunggu SPM dulu.. then pastuh singgah raya di Senaling pulak umah sedara2 gak.. petang baru sampai umah family aku di Seremban.. malam plak aku ingat nak pegi tengok wayang.. tapi tak larat plak.. letih ari ni beraya sana sini.. kol 11 terus tido..

Selasa 16 Nov 04
Ari ni tunggu sharum call, die nak datang umah lepas jemput Ashraff dan Arenz kat stesen komuter Seremban.. kol 1 lebih kot die sampai, then pastuh aku follow diorg pegi umah sharum, makan nasik plak kat umah sharum, kat umah aku tadik diorg makan meehoon goreng jer.. petang tu plak tinggal Ashraff je lagik stay umah Sharum, Arenz balik ke shah alam semula... malam tu merayau pusing2 bandar seremban dengan sharum dan ash..

Rabu 17 Nov 04
Pagi ni dalam kol 10 aku, adik aku dyll dan zubir, sepupu kamal, dan dua org member sekampung nih pergi Famosa Waterworld di Alor Gajah, Melaka... saje je lah nak tengok tempat nih sebab we all tak penah lagik bermandi manda kat sini, asik dengar citer org jer.. mahal gak harga tiket kat sini, itu baru kat waterpark jer, tak masuk lagik safari dan cowboy town.. ermm aku tengok waterpark sini cam biasa jer, aku rasa sunway lagoon best lagik kot.. tak pun kat bukit merah laketown waterpark..

Malam call sharum ajak pi tengok wayang "7 Perhentian".. ok gak la citer nih berbanding cerita2 arahan Razak Mohaideen sebelum2 nih.. aku malas nak ulas pepanjang pasal cite nih cuma aku tak berkenan Razak Mohaideen belakon jadik Inspektor Polis.. tak seswaiii langsung.. muka die tak nampak tegas macam Yusof Haslam..

Khamis 18 Nov 04
Mak, bapak aku, ngan dyll dah pergi dulu ke Palong 5, umah mak ngah aku, berkampung di sana sebab ari sabtu ni sepupu (anak sulung makngah aku) nak kahwin... aku pergi lambat skit ngan zubir, tengah lepak2 kat umah, sepupu aku yg kerja belayar atas kapal minyak petronas tu call.. die on da way dari KLIA, so bila kitorang cakap masih lagik kat seremban, die terus singgah umah kami dulu.. die kata nak lepak dulu, tengok2 wayang baru pergi ke Palong.. so kitorang pun no hal..

Petang tu tengok wayang cerita "I Know What U Did Last Raya"... abis jer cerita tu dalam kol 8 lebih terus chow pergi Palong, dalam kol 10.30 jugak la baru sampai Palong... ramai gak sedara-mara dah ade kat umah makngah aku, pelamin dah siap pasang dah, mak2 sedara dan pak sedara aku plak dok pasang tirai dan hiasan kat bilik pengantin..

Jumaat 19 Nov 04
Orang dah mula ramai buat kerja2 kenduri kat umah mak ngah aku, aku plak naik rimas, so plan tengahari tu ngan Alan, anak lelaki makngah aku nak merayau ke Segamat, nak tengok sejauh mana Segamat tu dari Palong nih.. so dalam kol 12 lebih tu kitorang pun senyap senyap lah blah pergi Segamat, lalu pekan Pasir Besar, seterusnya ke Gemas, dari Gemas ke Segamat, isk jauh jugak dalam sejam setengah camtu kot.. ermm aku rasa bandar Segamat nih biasa jer, takde ape yg istimewa pun, panggung wayang pun aku rasa takde kot, so pergi satu gerai nih pekena cendol ngan karipap terus balik.. dalam perjalanan balik nih nampak satu papan tanda shortcut balik ke Palong melalui Palong Timur, so ape lagik belasah je la ikut jalan tu.. punya la jauh ikut jalan tu cam rasa tak betul je.. tapi teruskan jugak, die tulis ke pekan Tumang, sebelum sampai pekan Tumang tu terjumpa la satu lagik papan tanda ke Gugusan Palong Timur, so ape lagik terus la meredah jalan kecik tu yg hanya muat2 satu kete jer, kalo selisih kereta lain kena la slow slow kasik laluan, so dalam 45 minit je kami dah sampai Palong 5 dah, ishh kalo tau lah jalan nih dari sejak mula tadik, takde la menempuh perjalanan yang jauh ke Segamat tu... kat umah makngah aku orang dah mula ramai, sedara mara dah ramai datang, memasing sibuk membuat kerja2 kenduri untuk besok, ada yang sebok kat dapur, ada yg sebok pasang khemah.. yang pengantin plak tengah dimekapkan utk peragakan fesyen2 baju pengantin bangsa lain cam baju tradisional korea, india, jepun etc....

Sabtu 20 Nov 04
Hari perkahwinan sepupu aku berlangsung.. pagi tu dalam kol 11 pernikahan di jalan kan di masjid, pihak pengantin lelaki datang dari Kuala Lumpur.. kira meriah gak la dengan teman kebiruan, pelamin biru, pengantin berbaju songket biru, meja pengantin biru, kek pengantin biru, kemah pengantin biru, bilik pengantin biru, sedara mara pengantin yang pompuan plak berbaju kurung biru... semasa adat menepung tawar di jalankan, pasukan kompang melagukan bermacam lagu, stop kejap DJ karaoke yang ntah ape ape tu, asik asik suara die jer yang nyanyi, busan betull, takde org lain agaknyer.. lepas je bersanding, pengantin bersantap, pengantin nih bukannyer makan habis pun lauk2 pengantin yg dimasak khas tu, so ape lagik, lepas diorg siap jer, kami sedara mara plak lah yang serbu makan kat meja tu mengabihkan lauk pauk pengantin tu.. pengantin plak tengah disiapkan mak andam utk acara memotong kek.. biasa la time ni pengantin pakai gaun mat saleh dan baju kot berbow.. petang nih lepas acara berlangsung, sedara mara mula lah ada yang balik, so mula la mengemas itu ini, si pengantin plak tukar baju, kene la tolong ape yang patut.. dah majlis diorg, diorg kena la kemas balik, kena dera pulak.. hehehe.. malam pulak acara membuka hadiah, banyak gak sepupu aku nih dapat hadiah..

Ahad 21 Nov 04
Hari nih masing2 semua sibuk nak balik dah, aku pun rasa nak balik ke Penang hari ni.. so tengahari tu gerak balik ke Seremban, berkumpul plak ngan adik beradik dan anak buah kat umah mak aku sebelum masing2 balik.. aku plak bapak aku suh adik aku zubir teman aku balik Penang, maklum la aku sensorang, pastuh nanti Zubir balik dari sana naik bas... so aku ape lagik no hal nyer sebab bleh tukar2 drive... so balik lambat lah skit... kol 5 tu aku pun gerak la balik ke Penang, sempat lagik singgah kat Hentian Dengkil, pekena Sate Hj Samuri.. pastuh adik aku drive sampai ke Hentian Sungai Perak, lepas tu aku sambung drive sampai lah ke umah aku di Penang dalam pukul 10 lebih.. housemate aku dah ade kat umah dah time tu..

Aduss letih gak aku menaip blog nih, berapa hari dah ditinggalkan.. nak buat camna, kang tak best plak jalan cerita kalo tak menaip cerita2 aku nih.. so itu lah seringkas mungkin yg boleh aku taipkan kat sini.. arap korang yg baca terhibur ngan cerita2 aku, camne aku sambut cuti raya aku tu...

Posted at 10:34 pm
Comment  

Wednesday, November 10, 2004
Yahuuu cuti raya dah bermula.....

There's nuthin so much to say ... just to say yahuuuu.. i'm in holiday now to celebrate RAYA.. Selamat Hari Raya Aidilfitri to all of you... so today i'll packing the stuffs to bring balik kampung such as my new fashion baju melayu where i made it from a Sari cloth.. which i get a Sari from my friend Shairi.. these la what we call raya muhibbah.. made baju melayu from sari.. deepavali n aidilfitri celebrate together.. i also bring back my dvd album, karaoke vcd album, there's maybe some event at my cousin house, and 7th raya theres a wedding ceremony of my closely cousin.. my family members will assemble at my second auntie at Palong, Negeri Sembilan to celebrate raya also want to help their family to ready for her daughter wedding.. when you're so far from a family and your hometown you will feel what i feel in this raya.. i'm very excited to balik kampung beraya with my parents, siblings, old friends and relatives.. it's about 5 months i'd not back to my hometown.. it's full of meaning when i heard a raya songs, i feel sad, syahdu, terharu gitu.. n it's made me so excited to go home..

Baju Melayu Aku"  << my baju melayu for Aidilfitri this year..

today my office was in raya mood so no one of my officemate did a job like others normal day.. they just talked about raya, raya, raya.. and akak2 in my office also busy with their kuih raya business and really laku... you know ar, working people mana larat making kuih or biscute for the raya2 ni.. they didn't had much time to do and one of thing, malas hehe.. so they only had kuih tunjuk2... just tunjuk2 and give money then the kuih will come in front la.. and in my office i hate one of this guy where always want to follow when i went out to met a client.. he's always disturbed me and others 3 to 4 my officemate.. this guy is my second boss.. he alway's ask me where i will be going to meet a client.. so he can tumpang la and will saved his car fuel.. today i want to went out early but this guy was just looking at me to went out together.. so bored ar...

malas lah cakap omputih.. saje jek aku taip dalam omputih nih.. sebab seronok plak tengok blog kawan aku Azfar yg taip separuh english, separuh malay.. ok la meh aku sambung balik dalam bahse melayu..

... bukan ape kekawan ofis aku tak nak bawak die tu.. die tu kang bile ikut kite.. belakang kang mula la cakap yg bukan bukan pasal kite.. tu yg malas tu.. lepas tu plak kaki repot kat boss.. tau la die penyelia kitorang tapi pepandai la kow team.. nih tidak lagik buat cerita ade laa.. cakap kitorang tak buat keje la.. merayau la.. tak pegi jumpe client laa.. isk kalo tiap ari cenggini bosan laa.. sebab bukan die tak buat semua tu.. die pun buat gak.. bukan semua orang perfect.. kalo kat opis tu boleh kata semua la tak suka kat dia.. dan ramai orang melarikan diri dari dia.. even time nak breakfast (masa bukan bulan posa).. semua orang kalo boleh tak nak keluar ngan dia.. die tu kekadang belagak, cakap besar sebab tu orang macam pulau kan dier.. bila kitorang nih lepak reramai ke.. lepak kat bilik fail borak borak ke.. die lah tukang ngadu kat boss cawangan kami.. aku ni mentanglah budak baru lagik kat opis tu.. bleh la die kacau.. kadang jadik serba salah gak.. aku takut rapat ngan die nih sebab die nih jenis hati kering dan suka tikam belakang nye org.. even ade sorang ofismate yg satu kawasan rumah ngan die pun die boleh backstab.. cite nye macam nih, member aku ni cuti, memang dah apply awal, yg die ni tak tau, bleh heboh kat orang member aku ni suka2 hati je ponteng kerja.. padahal bleh kata kawan baik tu.. tetap nak backstab, yg kawan aku nih pun masuk2 opis je besok nyer hangin la.. cam cuti raya aku ni dulu apply awal tapi die KIV dulu... tunggu sampai 30hb baru bleh lulus.. konon nak tengok kes yang aku handle dah kurang ke belum.. tensen aku.. tapi org dah jenis hati kering nih, walaupun dah buat orang macamana pun dia rasa cam takde salah jerr.. die macam hari ni buat, hari esok dah lupa segala.. bila time boss cawangan kami cuti pulak, dia kadang2 serah tugas kat second boss nih.. mula la cam belagak dalam ofis.. jalan siap taruk belakang tengok org buat keje ke tak.. melilau ke hulu ke hilir.. tu belum jadik boss besar lagik tu.. die nih kecik je orang nyer.. umur pun 31.. orang kat opis panggil Askar Gila.. ahakz.. mana tak nya baru ada tauliah skit dalam wataniah belagak macam full time army tu.. bila borak tang bab askar nih memang semangat dia ni.. isk aku ni bebulan posa ngumpat orang plak.. tapi takpe bukan korang kenal pun die nih.. kalo nak citer pasal die nih panjang.. tak abis tulis kat blog nih.. berjela kang.. cukup lah takat tu jer.. yang penting aku dapat luahkan kat sini ketidakpuashatian aku pasal mamat nih.. tadik siap aku off fon takut die call aku ajak pergi Megamall Penang nih tukar cd game komputer.. aku kalo cd harga rm5 nih kalo dah tak bleh main, sori lah aku nak pergi tukar balik, minyak ngan harga parking je dah lebih dah.. pastuh kang aku plak yg kene support parking sume tu.. yg die tu tumpang jerr.. dah lah malas nak membebel pasal orang tua kecik nih..

nak cite pasal raya lak.. iiee best nyer.. besok aku akan drive kete balik ke negeri sembilan.. kampung aku, jumpe mak bapak aku, adik beradik aku, kekawan aku.. cuti seminggu lebih.. aku bertolak tengahari kot.. dan drive sensorang.. maybe singgah tapah kejap kot.. nak jumpe kawan aku Shairi yang kasik kain sari kat aku, yang aku dah buat baju melayu tu.. dan pastuh singgah shah alam pulak jemput sorang budak ni.. die nak balik ke seremban ngan aku gak.. malam tu pulak lepak kl dulu.. pusing sana sini ngan kekawan aku 3-4 org tu.. maybe ari jumaat ptg kot baru aku balik ke seremban.. tadi aku dah pegi basuh kete dah dan tukar wiper, tapi aku tak boleh nak tukar tayar kete aku yg satu tu dah nampak botak skit sebab pepaham je la isk.. bonus masuk ujung bulan lagik.. elaun plak tak masuk lagik.. arap gaji je, dah potong kete, loan, insurans sumer tu.. tinggal 500 jer.. pastuh dari situ bayar utang kekawan aku skit (diorg nak pakai raya) dalam 200, tinggal 300, isk sedey nyer pastuh 200 plak ready utk duit raya.. kalo tak masuk gak elaun dalam minggu nih, terpaksa la aku tak kasik duit raya kat anak2 buah tahun ni hiks.. ntah la.. tengok la camne nanti.. bonus punya pasal abis sangkut sumer.. government lain dah dapat bonus.. kami nih dapat ujung bulan ler.. lepas raya.. tapi yg bengangnyer dapat setengah bulan gaji jerk.. isk tak adill, tak adill, tak adill... ape status kami agaknye? government ke tak? mintak lulus bonus dari kerajaan gak.. tapi camnih jadiknyer.. bak kata sorang staff kami.. Macam Suatu Persendaan

Okey la.. dah panjang aku tulis ni, kalo sempat minggu2 cuti ni aku online, bleh la aku update blog nih.. kalo tak, kite jumpe lepas raya je nanti.. ok semua.. selamat hari raya aidilfitri, aku mintak maap ler kalo ade terkasar bahser ker.. terasa ke semasa aku menulis nih, termaki hamun ker.. terlanjur kater ke.. harap ampun maap dipinta yerr... berhati2 semasa raya ni.. drive carefully.. tu peringatan utk aku gak tu.. biar laju asal selamat hikhikhik.. byeeeeeee

Posted at 04:23 pm
Comment  

Monday, November 08, 2004
Merayau di bulan posa

Hari ni aku keluar dari opis aku pukul 11 kot.. pastuh aku pi jumpe client, ade dua tempat, Sg Bakap dan Bukit Minyak, Penang. Sambil on da way nih aku pun dengar la radio.. isk susahh juga nak dengar lagu lagu raya kat radio ni.. puas aku tekan Era la, Sinar, Xfresh, Radio Muzik, kalo ade pun satu dua lagu jerr.. padahal lagi 5 hari nak raya nih.. cam tak rasa nak raya depa nih yerk... aku nih semangat la nak beraya ni.. maklum la kampung jauh nun di Negeri Sembilan... semangat raya tu berkobar-kobar lah.. dulu masa dok kat Seremban ngan mak bapak tu takde rasa pun semangat raya camnih.. ye lah kan disitu lah kampung.. disitulah juga tempat kerja.. takde rasa ape dah pun.. ni bila dengar lagu Sudirman 'Balik Kampung' tu seronok jer, lagi satu lagu raya Noorkumalasari tu.. bila malam plak seronok dengar bunyi mercun.. bau asap asap bunga api yg dimain oleh anak penghuni apartment kat bawah umah aku ni..

Pukul 1 tghari aku dah takde nak jumpe client memane dah.. housemate aku plak call ajak pegi Nibong Tebal, die nak amik elaun study die kat bekas kolej die dulu, Kolej PERDA.. so die drive aku no hal.. aku pun boring gak.. gie mengayau ok gak.. tapi letih gak la skit, bebulan posa cam gini gie mengayau.. so jemput die kat rumah pastuh pegi Nibong Tebal, ngantuk gak bile org lain bawak kete nih.. aircond plak kuat.. aku tetido gak la kekejap.. lepas die amik elaun tu die ajak gie jumpe kawan die kat USM Transkrian.. besar gak USM nih walaupun cawangan jer.. siap ade masjid besar lagik tu.. padahal kampus kejuruteraan jer.. kira ok la gak.. not bad la.. ingatkan cawangan kecik kecik jerr.. so pastuh member aku nih ajak pegi Parit Buntar, konon nak tunjukkan aku pekan Parit Buntar sebab aku tak penah sampai situ lagik.. so pusing pusing lah kejap.. sambil tu dalam kete plan bukak posa nih nak buat ape.. aku nak buat pecal atau ade org panggil gado2.. yg kawan aku nih plak nak buat mee rebus.. tapi aku rasa cam tak sempat je sbb skang dah kol 4..

So dari Nibong tebal drive time tu dah kol 4 untuk ke seberang jaya plak.. nak singgah pergi 'market orang kaya' kejap.. sebab apa die panggil market orang kaya sebab pasar nih cuma di buka waktu petang jer dan sasaran pelanggannya untuk orang yang balik dari pejabat.. tapi bukan orang balik pejabat je yg datang.. sumer jenis orang yang datang.. so kiranya orang yang balik dari pejabat tu kan pakai pakaian kemas2, pakaian pejabat, kemeja, baju kurung berhias semua tu.. so diorg pun panggil lah tempat nih market orang kaya.. nak ikutkan bukannyer ada bangunan berbentuk pasar pun.. dia macam pasar sehari jer.. gerai gerai jerr.. ada lah jual sayur2, ikan2, barang2 runcit kering, ayam, makanan laut semua tuh.. tapi bukan setakat tu jer.. aku tengok tadik katak pun ade sorang cina nih jual.. ieee tak lalu arr, masa tu die tengah menyiang katak2 nih... tapi aku tengok katak die lain skit la.. tak macam katak yg selalu kite jumpe tu.. kulit licin jerr.. pastuh die jual sekali kura2 atau labi2 kott.. ade la dalam jaring tu 9-10 ekor kot.. ishh takde mende lain ke diorg nih makan.. pelik betull

pastuh dah beli barang2 yg patut untuk buat pecal nih, kitorang pun berangkat la pergi pasar ramadhan seberang jaya pulak.. nak carik makanan berbuka.. takkan nak makan pecal kot.. aku rasa tak sempat kalo nak buat pecal ari ni.. kang time nak balik jam lagik.. kol bapa la nak sampai umah.. so kat pasar ramadhan tu kitorang beli sambal paru, sambal daging, kebab, murtabak, kuih badak berendam, air strawberry ngan air bandung cincau.. ok la tu utk makan dua org hehehe.. banyak tak banyak tetap abis punyer... tak membazir k...

Memang betul nak balik dari seberang jaya tadik tu memang jam.. boring betul aku.. padahal dah ikut jalan lain dah tu.. tak ikut jalan Butterworth, ikut jalan Sg Dua.. nasib baik bukan aku yg bawak.. tapi boring gak la lelame dalam kete.. tapi takpe, aku rasa org yg dok KL lagi terseksa dari aku yg kat penang ni.. jam pun tak lah teruk sangat.. nasib baik ade polis yg jaga trafik.. lagik pun time orang balik kerja nih memang la camtu.. masing2 kalo boleh nak cepat sampai rumah bulan2 posa nih.. lagik pun kat Maklom (nama tempat) tu ada pasar malam ari ni.. tu yang jam tu.. di tambah lagik pasar ramadhan kat kawasan tu.. ngan simpang tiga lagik.. dan akhirnya kol 6 sampai jugak ke rumah.. ok lah cukup la entry aku sampai ni.. aku nak gie bukak posa plak lepas nih.. chow

Posted at 06:30 pm
Comment (1)  

Sunday, November 07, 2004
Weekend Day

Hari ni aku bangun kol 9.. tetengok kawan aku yg datang main irc malam tadik dah balik dah.. pukul bape balik ntah aku pun tak tau.. housemate aku tak balik lagik.. die ade kat umah mak die lagik.. tadi die call cakap balik lepas bukak posa petang nanti.. aku plak sebelum mandi tadi pegi masuk baju dalam washing machine.. senang je masuk sabun dan pulas tombol.. kang tunggu nak sidai jer.. pastuh aku kemas kemas umah skit.. sapu sapu habuk.. pastuh pegi mandi.. lepas mandi aku mengadap lah komp nih balik... yeahh smallville season 4 episode 2 dah abis dload dah.. tinggal episode 3 lagik belum abis.. dari petang semalam aku dok download.. line aku masih belum dapat 1mbps lagik walaupun streamyx kata nak kasik sesape yg guna 512kb kepada 1mbps.. maybe lambat skit kot sampai tempat aku ni.. takpe la aku tunggu.. setakat nih pun still ok lagik takde masalah kelembapan yang teramat macam aku gune dialup dulu..

aku pun bile dah ngadap komp nih mule la aku membaca blog blog yg selalu jadik tempat persinggahan aku macam blog asri, blog chedetz, pastuh aku pun carik carik idea lah skit nak tambah2 ape yg patut kat blog aku nih.. isk kat tv nih ape cite la drama nih.. cite pasai hormon2 plak.. pelakon drama ni - mahmud ali bashah (doktor), raja azri (watak lelaki lembut) dan sesape tah lagik.. ala ala kisah benar lah plak.. siap ade voice over menceritakan macam mane watak raja azri sebagai zul nih mule nak menjadi nyahh.. ahakz.. siap masuk kaunseling lagik nak jadik jantan tulen semula.. tapi raja azri nih tak jadik la lakonan dier, keras semacam je.. pastuh dalam suatu dialog tu kata kat doktor tu nak tukar jantina.. muahahaha.. cube la carik gayboy2 esp adik adik yg banyak kat kl tu.. mesti jadik punya lakonan..

semalam bapak aku call aku.. nak suh member aku datang umah aku.. nak uruskan pasal cybercafe aku yg dah tutup tu.. sebab line streamyx dulu guna nama member aku tu.. so telekom nak ic dan isi borang pembatalan sumer tu.. pastu aku kasik la no fon kawan aku tul.. then bapak aku kata lepas raya nanti nak datang lepak umah aku kat penang ni.. hisk.. terpaksa la aku berkemas itu ini, cd2 xxx aku kene sorokkan.. kang ternampak kat mak aku kang abis.. bukan aku punya.. housemate aku punya hehehehe..

Blog aku nih aku rasa plain jerr.. tapi takpe la.. masih lagik permulaan.. aku tak jumpe lagik idea idea nak masukkan info ape dalam nih.. nanti lah..

Posted at 12:02 pm
Comment  

Saturday, November 06, 2004
Hola Again

warghh busan aku.. semalam aku tak dapat online sampai la ari ni.. ari ni baru senang skit aku.. baru boleh online.. semalam ade la member opis aku nih datang umah.. aku plak tidoq.. then die pastuh die dload ape tah.. abis komp aku masuk spyware.. masuk adware.. penin paler aku nak remuv.. remuv jek ade balik.. remuv jek ade balik.. terpaksa la aku memformatkan balik komp aku ni.. adoii.. format pun dua tiga kali asik sangkut jer.. sampai la tengah malam tadik aku dok update itu ini.. install itu ini.. pastuh balik keje ari ni.. aku ngadap komp nih lagik.. baru arr complete balik macam biasa.. tensen tul.. aku tgh download service pack 2 plak nih.. jgn 'hang' lagik pc nih dah ler..

aku tgk blog nih pun cam boring jerkk.. ape lagik aku nak tambah yek.. aku keje ari ni sebab cuti sabtu minggu pertama hari ni diganti pada minggu kedua nanti sebab time tu dah nak raya.. aku tak sabar nak balik raya ni.. dah 3-4 bulan aku tak jenguk my hometown seremban tu.. ape yek perubahan yg terjadi selama 4 bulan nih.. hehe macam la aku ni dok jauh sangat.. macam kat london sane tu kerr.. alah penang pun kira jauh lah jugak.. bukan boley balik selalu.. kopak jugak.. nak bukak posa lambat lagik.. ari nih aku bukak posa sensorang je lah kot.. housemate aku takde.. die balik umah mak die kat Kulim.. so terpaksa la bukak posa sensorang.. isk.. apo nak buek... ape lagik yek sotfware yg bagus utk aku install kat comp aku nih.. kang install bebanyak menyemakkk plakk.. raya raya.. biler la nak raya ni.. ehh tak tau lah nak taip ape lagik.. k arr aku nak chow dulu kang bebiler aku taip la balik ape ape.. chow

Posted at 04:40 pm
Comment  

Thursday, November 04, 2004
Mengular di hari Khamis

ari ni tak tau nak buat keje ape kat opis, maybe mood raya kot, ramai kat opis tu cam takde modd nak keje.. pastuh masa tengah punch out jer nak kuar opis, nak gie buat keje luar, boss kecik plak panggil.. sebab ape panggil die boss kecik sebab ade satu lagik boss besar.. boss kecik nih laki atas die plak ade boss pompuan.. kira pengurus cawangan kami la yg pompuan ni.. so boss kecik nih sebok nak follow sekali konon nak settle la satu kes die tu.. ermm takpe la bawak la sekali.. padahal ramai org elakkan diri dari die ni sebab ramai tak suke dier.. pastuh pegi inspection dua tiga tempat.. boss kecik nih pun ajak la pegi lepak memane memandangkan awal lagik nih.. so aku pun cadang la nak carik cd game komputer kat Megamall Penang.. nak parking punya la banyak kete.. tapi aku heran gak bile masuk je kompleks nih lengang je dalam nyer.. banyak kedai tutup cam tak laku jerr.. so lepas tu kami pegi la kedai cd.. belek cd tu cd ni.. yg si boss kecik nih banyak hal plak tanya game ape yg best kat aku.. malas tul aku nak layan.. so then aku plak cam best jek cd Sim Rollercoaster.. so aku beli arr.. nak try best ke tak.. dah dapat cd blah arr ape lagik.. aku boring merayau lelame nih.. aku pun antar boss kecik aku nih kat kete yg die parking kat masjid seberang jaya tadik.. aku pun blah balik umah.. opss balik umah awalll plak ari ni.. eheks...

sampai je umah aku belek balik la kazaa aku yg aku on malam tadik nak download Season 4 - Episode 1 - Smallville .. isk ape lambat bebeno downloadnyer.. tak abis abis lagik.. 300mb maa.. ermm takpe laa.. ade member aku suggest download kat
www.the-realworld.de tapi kene install software eDonkey dulu.. ermm aku pun dok menadjustkan lah mende nih pulakk.. try try tak ley download.. bergerak pun tak.. baca baca balik kene setting kat router.. so aku pun setting punya setting, try tak jadik, try tak jadik, last last jadik gak.. yahuuuu.. akhirnya berjaya.. so aku pun download la Southpark plak.. just nak test jerr..

pastuh aku msg YM kat sniozze.. nih member lama aku dulu masa kat chat.. dulu masa memule kenal kekanak ribena lagik.. skang dah besar dah.. so ape lagik borak la itu ini.. aku pulak on la available YM aku.. tup tup ramai plak yg msg.. hish tak larat tangan nak layan.. sana msg.. sini msg.. tapi aku tak rasa diri aku popular pun.. popular ke aku? takk pun.. memang tak pun... pastuh ojan plak msg aku.. die nih adik pada sni nih.. wah besar panjang budak kecik yg aku penah chat dulu ni.. dulu masa chat ngan akak die.. asik kacau aku je budak ni.. masa tu die form 2.. skang nih die dah besar dah.. dah 19 thn.. die cakap die tinggi skang 177cm lagikk.. waa tinggi lagik dari aku.. skang nih die tak melalut macam dulu dah dalam chat.. nampak dah kematangan nyer.. die amik Comp Science kat UiTM Shah Alam.. dekat je ngan umah die nih.. tak yah la dok hostel camtu.. berulang je.. sebab umah die kat seksyen 11.. warghh ngantuknyer aku nak menaip balik ceriter aku ari nih.. line aku plak cam lembab semacam je.. mungkin aku banyak dload memacam kot.. ape lagik aku tutup je la.. nanti bebiler aku tak online lagik. aku sambungkan balik download movie tu.. iskk dah dekat kol 6.00 ptg ni.. makanan bebuka tak beli lagik.. si mierul nih masih chat ngan aku kat YM lagik nih.. borak pun merapu jer.. hish.. eh nanti lah aku tulis lagik citer aku nih.. nak gie pasar ramadhan..

Posted at 06:02 pm
Comment (1)  

Wednesday, November 03, 2004
Percubaan Pertama - Test n Error

testing one two three.. saja nak test buat blog ni.. ermm ntah la nak godek godek itu ini.. banyak gak.. tapi takpe slow slow gak buat mende alah ni.. cam org lain gak.. tak sumer nyer terus perfect kannn.. test n error laa.. baru la lelamer perfect.. ermm aku pun tak tau ape tujuan aku buat mende nih.. aku tengok org buat so aku pun buat la padahal aku rasa, aku sendiri tak larat nak baca blog org.. terlampau ramai org yg punya blog nih.. tapi aku rasa aku pun patut share pengalaman aku.. lagik pun skang nih aku boring sesorang kat umah ni.. aku rasa sini la tempat terbaik untuk aku borak sesorang.. nak borak kat irc boring pulak.. asik asik asl asl naik jemu aku tgk tiga uruf tu dari sejak aku mula gune irc thn 97 dulu sampai lah skang.. baik aku carik balik kengkawan aku yg dah 4 thn lost contact tu.. mana la diorg pegi skang yek.. ape la diorg buat skang nih.. tu sumer yg bermain dalam fikiran aku.. sehat ker ape ke diorg ni..

Ermm ape lagik aku nak taruk kat blog nih yerk? kang nanti ade ke org nak baca.. ahh peduli lahh org nak baca, baca laa.. tak nak baca aku bukan bleh paksa pun... mane tau satu hari nanti berguna plak blog aku nih.. zaman aku mule online thn 98 ke thn 2000 dulu tak ramai org nak blog2 nih.. yg ramai time tu dok sebok buat website.. termasuklah aku sekali buat website ngan gambar satu album sumer aku scan masuk dalam webpage aku.. konon cam aku nyer online album la.. tapi tup tup sampai satu masa website provider tuh jatuh bankrap ke ape ntah.. langsung tak der service dahh.. aku plak tak sempat nak copy.. backup plak takder, terkubur macam tu sajalah website aku tu.. isk sedeyy.. penatt aku buat... ermm aku nak try plak buat blog nih.. best gak.. tetiap ari kalo aku busann aku bleh tulis kat sini.. ishh aku rasa cam promote diri sendiri lak.. tapi biaq pi la org nak kata apa pun.. aku tetap aku

Posted at 10:09 pm
Comment  

Previous Page